Zakładki:
Liczniki odwiedzin
czwartek, 30 września 2010

 

UWAGA

Z przykrością informujemy, że z przyczyn od nas niezależnych dr A. Puttich nie będzie mógł uczestniczyć w konferencji planowanej na 2 października 2010 r. Z tego też powodu konferencja zostaje odwołana.

Za powstałe niedogodności z góry przepraszamy.

Jednocześnie pragniemy poinformować, że w przyszłości planowane są podobne konferencje o tematyce zdrowotnej, o których zainteresowane osoby będziemy informować bezpośrednio lub na naszej stronie internetowej.

 

Organizatorzy

 

21:45, soeltech
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 września 2010

CO JEŚĆ, BY UTRUDNIĆ ŻYCIE PASOŻYTOM

Wszystkie pasożyty, grzyby i bakterie są bezwzględnymi łupieżcami, ponieważ do życia jest im niezbędny żywy organizm. Bez niego  nie są w stanie samodzielnie funkcjonować.

Z organizmu żywiciela pobierają pożywienie, bez którego nie są w stanie istnieć. Doskonałą pożywką dla nich jest cukier i skrobia. Bardzo dużo tych substancji posiadają w sobie ziarna zawierające gluten tj. pszenica, żyto, owies i jęczmień.

Ponadto z diety należy wykluczyć mleko, przetwory mleczne: śmietanę, białe i żółte sery.

Dlaczego?

Ponieważ produkty mleczne potęgują wzrost patologicznej flory. Poza tym są poddane procesom technologicznych, homogenizacji oraz pasteryzacji które zmieniają strukturę białek, wskutek czego nie są one trawione. Zalegając w jelitach, fermentują. Jednoczesna fermentacja cukru sprowadzająca się do powstania dwutlenku węgla powoduje zaburzenia pracy układu pokarmowego np. częste wzdęcia. Natomiast mleko pasteryzowane to jeden z liderów produktów najbardziej zakwaszających nasz organizm.

Przyjmowanie przez nasz organizm grzybów, pleśni i drożdży

w jakiejkolwiek postaci należy ograniczyć do bezwzględnego minimum. Jakakolwiek ich postać która dostaje się do naszego organizmu, znacznie obniża jego odporność. Lepiej jest całkowicie zrezygnować z ich konsumpcji niż narażać się na niepotrzebne choroby. Bardzo ważnym czynnikiem powstrzymującym spadek  odporności naszego organizmu jest czystość i higiena osobista.

 Łazienka, przewody wentylacyjne muszą być czyste i przede wszystkim suche.

W przyrządzaniu bardzo wielu potraw i pokarmów zastosowanie mają drożdże. Ich zastosowane jest niemal niewyobrażalne  do przyrządzania: chleba, bułek, drożdżówek oraz wielu innych wyrobów cukierniczych.

Jesteśmy zalatani, mamy coraz mniej czasu na zdrowe odżywianie, więc coraz częściej sięgamy po gotowe,  wysoko przetworzone potrawy takie jak: gotowe zupki, chipsy, prażone orzechy. Nie służą one naszemu organizmowi, tak jak również ocet i pożywienie zawierające ocet, takie jak marynowane warzywa. Znikoma wartość dla zdrowia naszego organizmu mają również wyroby wędzone (zawierają substancje kancerogenne), suszone mięso, ryby, drób, a w tym: kabanosy, salami, konserwy, pasztety, wędzone sardynki, itp.

 Naturalnym pokarmem pasożytów są produkty bogate w cukier, dlatego wykluczyć należałoby kandyzowane owoce: brzoskwinie, jabłka i morele. Czekolada, miód, syropy, soki konserwowane zawierają ogromne ilości cukru.  O szkodliwości spożywania  tłuszczy nasyconych pochodzenia zwierzęcego, napisano ogromną ilość elaboratów, nam wystarczy że przypomnimy, iż usuniecie ich z naszej diety odbije się naszym dobrym samopoczuciu i smuklejszej sylwetce.

W takim razie co jeść skoro na pierwszy rzut oka wszystko jest niewskazane?

Powinniśmy jeść dużo świeżych warzyw i owoców obranych ze skórki.

Chleb można spożywać żytnio-razowy, pieczywo żytnie, chleb orkiszowy, na naturalnym zakwasie (takie pieczywo jest coraz częściej dostępne w osiedlowych piekarniach). Zastąpienie drożdży naturalnym zakwasem powoduje stabilizację prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej jelit.

Bardzo bogate w błonnik i minerały mają produkty z pełnych ziaren, a przez to są świetnymi produktami odżywczymi wspomagającymi zdrowie naszego organizmu.

Surowe warzywa i owoce  należy  starannie przeżuwać, ponieważ zawarty w nich błonnik może powodować wzdęcia. Jeżeli surowe warzywa powodują u ciebie wzdęcia, to możemy  zwłaszcza w początkowym okresie oczyszczania jeść warzywa gotowane na parze. Błonnik wchłania znaczna ilość wody powodując prawidłową drożność jelit, co znacznie zwiększą objętość kału, jest on miękki, co  skraca jego czas przechodzenia przez jelito. Jego konsystencja wiąże szkodliwe bakterie oraz toksyczne związki doprowadzając do szybkiego wydalenia z organizmu.

Aby przyrządzić zdrowe surówki musimy używać tłoczonej na zimno oliwy z oliwek (musimy przyjąć założenie, że jest ona świeża i była odpowiednio przechowywana). Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie  mają tę dodatkową  zaletę   - wzmocnią nasz organizm i wesprą go w walce z niechcianymi  intruzami.

Powszechnie znany jest skutek spożywania owoców -  podnosi się poziom cukru we krwi, co powoduje większy wzrost drożdży, bakterii i odżywianie pasożytów. Dlatego owoce i soki warzywne zawierające duże ilości skrobi i cukru powinny być  wykluczone z diety.

Mięso można jeść każdego rodzaju, pod warunkiem, że jest świeże. Zrezygnujmy zatem z mięsa konserwowanego, suszonego, wędzonego czy marynowanego. Jeżeli nie mamy alergii na jaja kurze możemy  spożywać je praktycznie bez ograniczeń. Najlepiej kupować je od gospodarza, chociaż  można też spotkać w sklepach jaja oznakowane jako z wolnego wybiegu. Wysokowartościowe białko z jaja kurzego jest produktem spożywczym, zawiera wszystkie niezbędne do funkcjonowania organizmu aminokwasy, ponadto witaminy: A, B, D i E oraz minerały: jod, fosfor, wapń i żelazo.

Przyrządzajmy potrawy nieskomplikowane, mięsa najlepiej spożywajmy pieczone lub gotowane.

Jedzmy wszystkie warzywa, zrezygnujmy z jedzenia tych z dużą zawartością skrobi, takich jak ziemniaki.

            Zastosowanie się do tych wszystkich zaleceń nie jest łatwe. Niemniej jednak jeżeli stopniowo zaczniemy wprowadzać zmiany, możemy się spodziewać zaskakujących rezultatów.

Powodzenia.