Zakładki:
Liczniki odwiedzin
poniedziałek, 27 sierpnia 2012

To najsilniej regenerujący organizm ludzki bioaktywny surowiec naturalny. Unikalność tego środka wynika jej składu, gdyż zawiera ponad 250 naturalnych związków chemicznych mających na celu jedno zadanie – ochronę i regenerację komórek w naszym ciele. W odróżnieniu do syntetycznych odpowiedników jest znacznie skuteczniejszy, ponieważ jako jedyna naturalna substancja nie tylko opóźnia oznaki starzenia, ale powoduje także ich znaczący regres.

Czym jest Colostrum?

Jest to wydzielina gruczołu mlekowego ssaków powstającą w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach po porodzie potomka. Jak już
wspomniałem w skład aktywnego biologicznie Colostrum wchodzi ponad 250
naturalnych związków chemicznych, takich jak czynniki wzrostu, hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów i inne. Zawiera również substancje bakteriostatyczne, w tym immunoglobuliny, laktoperoksydazy, lakteniny, laktoferynę, lizozym i leukocyty, a także wyjątkowo łatwo przyswajalne, o dużej koncentracji witaminy oraz związki mineralne.

Colostrum z powodu tak dużej ilości aktywnych biologicznie substancji zwane jest także „młodziwem” (można spotkać się z jego potoczną nazwę "siara").

Specyficzny sposób produkcji Colostrum związany jest z faktem, że najlepsze jego właściwości uzyskuje się w pierwszych, najwcześniejszych chwilach przed lub po porodzie, potem z każdą godziną jego wartość biologiczna obniża się, do tego stopnia iż po kilkunastu godzinach  staje się mlekiem.

Dzięki swojemu składowi jest produktem kompletnym zawierającym także liczne aktywne biologicznie składniki, takie jak białka, węglowodany, tłuszcze, minerały i witaminy oraz czynniki wzrostu.

Posiada właściwości odżywcze, energetyczne, ochronne. Zapewnia naturalną barierę antyinfekcyjną. Stosowany zewnętrznie stymuluje wzrost i regenerację skóry, przywraca skórze naturalny stan równowagi, pogrubia ją, zapobiega przedwczesnemu starzeniu.

Colostrum wykazuje kompleksowe działanie:

  • działa antyseptycznie (lizozym, laktoferyna, laktoperoksydaza, α-laktoalbumina);
  • wiąże wodę w naskórku (treonina, kwas glutaminowy, seryna, NMF);
  • zwalcza wolne rodniki (wit. A, C, E, enzymy antyoksydacyjne, estrogen, cynk,
    selen, miedź, mangan, kobalt);
  • przyśpiesza regenerację skóry (cysteina, metionina, walina, leucyna,
    izoleucyna, cynk, żelazo, EGF, IGF-1);
  • wpływa na syntezę kolagenu (cytokiny).

 

Aktualne światowe trendy badań wskazują, iż żywność prozdrowotna, suplementy diety oraz nutraceutyki i kosmeceutyki będą podstawą integralnego systemu ochrony zdrowia i zachowania dłuższej młodości w przyszłości.

Jednym z najlepszych produktów tego typu dostępnych na rynku jest Colostrum firmy LR.

To wyjątkowe Colostrum z pierwszego pobrania – z pierwszych dwóch godzin laktacji. Jest to najczystszy i najlepszy naturalny preparat występujący w przyrodzie z zachowanymi w jego optymalnej formie bioaktywnymi właściwościami.Jeśli chcemy zachować pełnię właściwości substancji, należy ją przetwarzać na zimno. Dlatego też Colostrum z pierwszych godzin, liofilizowane jest substancją praktycznie nie występującą na rynku. Stąd cena produktu jest zupełnie inna od produkowanych z Colostrum pozyskiwanego z kilku dni po laktacji i przetwarzanego na gorąco. Są to zupełnie rożne produkty, tak pod względem zawartości czynników bioaktywnych jak i pod względem efektów działania.

Wraz z upływem czasu Colostrum traci bezpowrotnie większość swoich właściwości. Przykładowo zawartość białek już po pierwszych 6 godzinach zmniejsza się niemal o 50% po 12 godzinach o 65%, a po 24 godzinach aż o 75%. Zawarte w Colostrum białka to przede wszystkim jedne z najcenniejszych substancji dla naszej skóry: immunoglobuliny, czynniki EGF, TGF, IGF-1, FGF oraz inne substancje jak laktoperoksydaza, laktoferyna, cytokiny, itd.

Surowiec pozyskany z pierwszych dwóch godzin, czyli Colostrum klasy 0, stawia go na miejscu unikalnej i najsilniej działającej substancji naturalnej,
wykorzystywanej przez kliniki chirurgii plastycznej, instytuty medyczne oraz najbardziej ekskluzywne marki kosmetyków na świecie.

Należy zawsze pamiętać o tym że:

  • Suplementy diety nie mogą być stosowane, jako substytut urozmaiconej i zbilansowanej diety, która wraz ze zdrowym trybem życia ma duże znaczenie.
  • Preparat należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
  • Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
wtorek, 14 sierpnia 2012

Nie jest dobrze.

         Ważna metoda leczenia raka może nie być skuteczna. Naukowcy rozpracowali mechanizm działania chemioterapii i wskazują, w jakich przypadkach nie działa.

         Specjaliści amerykańscy odkryli zaskakujący mechanizm obronny raka, który sprawia, że guzy nowotworowe stają się odporne na działanie chemioterapii. Piszą o tym w najnowszym wydaniu "Nature Medicine".

         Jeden z autorów badania dr Peter Nelson z Fred Hutchinson Cancer Research Center twierdzi, że chemioterapia sama sprawia, że przestaje być skuteczna. Polega ona na zastosowaniu leków, które niszczą szybko ozmnażające się komórki nowotworowe. Pod ich wpływem dochodzi jednak do uszkodzenia w DNA zdrowych fibroblastów, komórkach tkanki łącznej wytwarzających kolagen i powodujących gojenie się ran.

Efekt tego jest taki, że komórki te gromadzą się wokół guza, ale jednocześnie zwiększają aż o 30 razy produkcję białka WNT16B, które sprawia, że chemioterapeutyki przestają być skuteczne.

         Badacze wykazali działanie takiego mechanizmu na przykładzie raka prostaty u mężczyzn oraz raka piersi i jajnika u kobiet. Odkrycie to jest zaskakujące, ponieważ dotychczas było wiadomo jedynie, że białko to wspomaga rozwój guza. Teraz się okazuje, że chroni również przed niszczącymi komórki nowotworowe lekami.

         Oporność na chemioterapię jest jednym z głównych powodów niepowodzenia leczenia u chorych z zaawansowanym nowotworem. Dochodzi do niej aż u 90 proc. chorych z guzem piersi, prostaty, płuc oraz
jelita grubego.

 

Tekst źródłowy:

http://zdrowie.dziennik.pl/nowotwory/artykuly/400347,leki-na-raka-same-sie-unieszkodliwiaja-chemioterapia-nie-jest-skuteczna.html

poniedziałek, 06 sierpnia 2012

Czym jest glutation?

Glutation – zwany naturalnym strażnikiem zdrowia ludzkiego organizmu – wytwarzany jest przy udziale cysteiny. Chroni nasz organizm przed wieloma toksynami, wolnymi rodnikami tlenowymi i czynnikami chorobotwórczymi, wspomaga procesy regeneracji wielu tkanek, narządów i układów utrzymując nasz organizm w stanie równowagi funkcjonalnej. Kontroluje on wszelkie procesy życiowe, w tym odbudowę i tworzenie się białek mięśniowych. Anaboliczne właściwości glutationu dotyczą zarówno narządów wewnętrznych jak też mięśni szkieletowych. Jest on zaangażowany w wiele funkcji komórkowych takich jak detoksyfikacja, transport aminokwasów, produkcji koenzymów oraz recykling witamin E i C.
Wszystkie te działania glutation wykonuje na poziomie komórkowym, a jego
pierwszoplanowym zadaniem jest funkcja wspomagania obrony organizmu przede wszelkimi substancjami szkodliwymi. Jego kluczowa rola w funkcjonowaniu i rozmnażaniu limfocytów powoduje wzrost odporności organizmu w zwalczaniu bakterii, pasożytów oraz wielu wirusów.

          Glutation jako antyoksydant stabilizuje błony lizosomów i hamuje uwalnianie katabolicznych enzymów lizosomalnych. Jako transporter aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego. Zwiększa uwodnienie komórek oraz zasoby glikogenu mięśniowego. Zwiększa poziom hormonu wzrostu, obniża poziom kortyzolu, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga odporność, łagodzi objawy zmęczenia, obniża poziom kwasu mlekowego.

Glutation działa jako substancja odtruwająca oraz uczestniczy w przemianie nadtlenku wodoru w wodę, co zwiększa żywotność erytrocytów. Bierze także udział w przedostawaniu się aminokwasów do błon komórkowych.

          Badania naukowe dowodzą, że przy nieodpowiednim poziomie glutationu komórki "popełniają samobójstwo" poddając się procesowi nazywanemu zaprogramowana śmiercią komórkową. Niestety wraz z wiekiem poziom glutationu obniża się. Głównym organem, w którym gromadzi się glutation, jest wątroba, gdzie odgrywa on funkcje głównego czynnika detoksyfikacyjnego. Jest on głównym naturalnie występującym detoksyfikatorem w komórkach. Inne mniej liczne detoksyfikatory takie jak
witaminy C i E w swoim działaniu są zależne od glutationu, ale witaminy te są po ich utlenieniu przywracane przez glutation do dobrej, użytecznej formy (tzw. zredukowanej).

          W płynach międzykomórkowych glutatation jest absorbowany w maleńkiej ilości z pożywienia, detoksyfikuje płyny, zapobiegając w ten sposób penetracji toksyn do komórek. Ten silny antyutleniacz zawierający
siarkę jest kluczowym składnikiem w neutralizacji H2O2 w tłuszczach i w samym cyklu glutationowym. Organizm nie jest w stanie absorbować glutationu jako takiego.

         Glutation jest produkowany przez komórkę, której dostarczyć musimy odpowiednią ilość składników potrzebnych do jego syntezy w organizmie. Łatwo jest o glicynę i kwas glutaminowy, ale trudności z cysteiną ograniczają jego produkcję. Wykazano natomiast, że witamina C wspomaga utrzymanie wysokiego poziomu glutationu.

Witamina C, E oraz β-karoten są także silnymi antyoksydantami i chronią neurony przed toksycznym działaniem wielu czynników.

          Glutation jest peptydem, który nie występuje w naszej diecie. Nasz organizm jest w stanie wytworzyć go samodzielnie przy udziale dostępnej w pożywieniu cysteiny.

Badania naukowców-praktyków wykazały, że stosowanie N-Acetyl Cysteiny jest znacząco skuteczniejsze w zwiększaniu poziomu i aktywności endogennego glutationu niż sama dieta bogata w cysteinę, suplementacja cysteiny.

(zakup NAC)

Tagi: glutation nac
17:58, soeltech
Link Dodaj komentarz »

N-Acetyl Cysteina (NAC)

 

         N-Acetyl Cysteina jest specyficzną formą aminokwasu siarkowego cysteiny, która występuje powszechnie w naszym organizmie i w białkach pokarmowych.

Cysteina wchodzi w skład ludzkich białek strukturalnych, w tym mięśni szkieletowych. Oprócz funkcji budulcowych wykazuje także właściwości antyoksydacyjne. Charakteryzuje się dużymi zdolnościami oczyszczania organizmu z toksyn i wolnych rodników.

          Fenomenalne właściwości prozdrowotne NAC związane z potencjałem antyoksydacyjnym i aktywacją produkcji naturalnego glutationu sprawiły, że związek ten zyskał niebywałą aprobatę środowisk naukowych jako jeden z najskuteczniejszych sposobów ochrony organizmu przed wieloma schorzeniami m.in. wywoływanymi przez bakterie, wirusy i toksyny, ale także schorzeniami cywilizacyjnymi jak zaburzenia kardiologiczne, następstwa niehigienicznego trybu życia i przewlekłego stresu.

          W wyniku przeprowadzonych ponad 200 poważnych badań naukowych zostało udowodnione, że NAC: 

 

  1. podnosi odporność organizmu na infekcje wirusowe, grzybicze i bakteryjne, skracając czas przebiegu niektórych chorób oraz łagodząc ich skutki i następstwa, 
  2. jest skuteczny w leczeniu i zapobieganiu przeziębień, grypy, czy      anginy, 
  3. łagodzi nieprzyjemne dolegliwości utrudnionego oddechu w czasie infekcji górnych dróg oddechowych i innych chorób przebiegających ze zwiększonym wydzielaniem i gromadzeniem się wydzieliny śluzowej – NAC upłynnia wydzielinę i ułatwia jej odksztuszanie umożliwiając swobodny oddech, 
  4. zmniejsza uszkodzenia wątroby spowodowane używaniem leków, wystawieniem organizmu na toksyny, używaniem doustnych sterydów anabolicznych czy alkoholu,
  5. pomaga odbudować komórki wątrobowe, usprawnia ich funkcje, zapobiega nadmiernym uszkodzeniom i następstwom spowodowanym niewłaściwym działaniem tego narządu,
  6. zmniejsza toksyczny wpływ leków, alkoholu i substancji zawartych w tytoniu na układ krążenia,
  7. redukuje toksyczne właściwości metali ciężkich przyśpieszając ich eliminację z organizmu,
  8. posiada zdolność zmniejszania poziomu „złego cholesterolu” poprawiając ogólny profil lipidowy – normalizuje poziom trójglicerydów uznawanych za jedna z przyczyn chorób metabolicznych jak cukrzyca,
  9. jest potężną substancją antymutagenną – zapobiega mutacjom genetycznym chroniąc nasz organizm przed niektórymi formami nowotworów, 
  10. zmniejsza przebieg erozji elementów stawowych, chrząstek i więzadeł, jakie zachodzą naturalnie wraz z wiekiem,
  11. zapobiega skutkom i następstwom wielu niekorzystnych zmian związanych ze starzeniem się organizmu,
  12. wspomaga wysiłek sportowy, zwiększa wytrzymałość, wydolność i podatność na przedwczesne przemęczenie, 
  13. przyspiesza odbudowie białek ustrojowych działając anabolicznie na tkankę mięśniową, 
  14. wspomaga przyrost masy mięśniowej spowodowany ekstremalnym treningiem, 
  15. przyspiesza regenerację, zmniejsza obolałość mięśni po ciężkich ćwiczeniach siłowych, 
  16. usprawnia wytwarzanie i magazynowanie energii użytecznej biologicznie, 
  17. redukuje negatywne skutki stresu oksydacyjnego związanego z wysoką aktywnością psychofizyczną, ekstremalnym obciążeniem treningami lub pracą, 
  18. wykazuje właściwości rozrzedzania wydzieliny dróg oddechowych, przez co ułatwia odksztuszanie, wentylacje płuc, wymianę gazową (Warto wspomnieć, że jest to jedna z najpowszechniej znanych i docenianych przez medyków właściwości NAC, dla której preparat ten stosuje się powszechnie w przeziębieniach i schorzeniach skojarzonych z nadmiarem zbyt gęstejwydzieliny w drogach oddechowych.), 
  19. może okazać się potencjalnym suplementem spowalniającym starzenie sie organizmu, pozwalającym na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej oraz masy i siły mięśniowej pomimo upływu lat.

 

         Suplementy diety, odżywki i różnego rodzaju preparaty wspomagające są dzisiaj dla większości sportowców czymś zupełnie normalnym. Stosują je już nie tylko wyczynowcy, zawodowcy, ale i osoby ćwiczące amatorsko. Suplementy diety umożliwiają intensywniejsze i wydajne treningi, szybszą regenerację, przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej, osiągnięcie wyższego poziomu siły czy wytrzymałości.

Wszystkie te procesy polegają w szczególności na kontroli produkcji energii, hormonów i procesów anabolicznych na poziomie molekularnym. Wszystkie te procesy związane są z aktywnością NAC i produkowanego za jej sprawą GLUTATIONU*. 

 

* o glutationie będzie poświęcony następny wpis

 

(zakup NAC)

Tagi: nac
17:49, soeltech
Link Dodaj komentarz »