Zakładki:
Liczniki odwiedzin
środa, 13 lipca 2011

GMO – Na stronie Ministerstwa Środowiska można przeczytać:

„Organizm genetycznie zmodyfikowany to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób
nie zachodzący w warunkach naturalnych”
Źródło: http://www.mos.gov.pl/artykul/2086_gmo/8806_gmo.html
Innymi słowy genetyczna modyfikacja w przypadku GMO oznacza sztuczne wstawienie obcych genów do materiału genetycznego danego organizmu. Geny przenosi się przekraczając granice między gatunkami, np. geny zwierząt „wstawia się” do rośliny. Metody przy tym stosowane są nieprecyzyjne!
Nigdy w przyrodzie takie organizmy nie powstają w sposób naturalny, np.: pomidor z genem ryby, ziemniak z genem meduzy, karp i ryż z genami człowieka, sałata z genem szczura, soja i kukurydza z genami
bakterii!
·        Modyfikacje genetyczne rozprzestrzeniają się na inne rośliny poprzez zapylanie krzyżowe.

·        Nasiona GMO przenoszone przez wiatr, czy zgubione w transporcie, zanieczyszczają uprawy tradycyjne.
·        Zanieczyszczenie zbiorów ziaren GM powoduje problemy ze zbytem i utratę wiarygodności producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności.

·        Niektóre badania wykazały niepokojące zmiany u zwierząt karmionych paszą zawierającą GMO. Obserwowane zmiany dotyczą układu odpornościowego, komórek wątroby i trzustki, nerek, śluzówki przewodu pokarmowego.

·        Badania na zlecenie rządu Austrii wykazały obniżenie płodności w trzecim i czwartym pokoleniu myszy karmionych kukurydzą GM.

·        Uprawy GMO są jedną z przyczyn ginięcia rodzin pszczelich.
 
Prawda czy fałsz
 
„ Rolnicy zawsze produkowali GMO”
FAŁSZ!
Przed erą inżynierii genetycznej nigdy nie było możliwe przenoszenie genów między gatunkami (np. przeniesienie genu bakterii do komórek roślinnych). Rolnicy ulepszali odmiany metodami tradycyjnymi, selekcjonując pożądane cechy w kolejnych pokoleniach. Nie wiemy, jakie mogą być odległe skutki modyfikacji genetycznych, gdyż ten eksperyment trwa dopiero około 20 lat.
 
„Uprawy tradycyjne i GMO mogą istnieć obok siebie”
FAŁSZ!
Strefy buforowe nie chronią przed zapylaniem krzyżowym i przenoszeniem się modyfikacji genetycznych na rośliny tradycyjne. nasiona GMO przenosząsięz wiatrem lub gubią w transporcie zanieczyszczając uprawy tradycyjne i środowisko.
 
„Uprawy GMO powodują mniejszą chemizację rolnictwa”
FAŁSZ!
Wprowadzenie roślin GM opornych na herbicydy spowodowało zwiększenie zużycia herbicydów. Zwiększone zużycie środków chemicznych wynika także z rosnącej potrzeby zwalczania super chwastów, które „towarzyszą” uprawom GMO.
 
„Uprawy odmian GMO przynoszą większy zysk”
FAŁSZ!
Plony odmian GMO są porównywalne do plonów odmian tradycyjnych lub są słabsze. Koszt rolnika jest większy o opłaty licencyjne, ziarno GM jest droższe, a w przypadku odmian RR większe jest zużycie i koszt herbicydów.
Problemy ze zbytem:
rynki europejskie zamykają się na żywność GMO, gdyż konsumenci wolą żywność otrzymaną tradycyjnymi metodami.
 
„Tylko ciemny polski naród i zacofani rolnicy nie chcą upraw GMO”
FAŁSZ!
Już krajów Unii Europejskiej wprowadziło zakaz upraw GMO na swoich polach (Niemcy, Francja, Włochy, Węgry, Grecja, Luksemburg, Austria, Bułgaria). W UE uprawy GMO stanowią tylko 0,2% wszystkich upraw.
Konsumenci w UE nie chcą kupować żywności modyfikowanej genetycznie.
 
 
„Jeżeli Polska nie zezwoli na uprawy odmian GMO grożą nam wysokie kary finansowe”
FAŁSZ!
8 krajów europejskich wprowadziło zakaz upraw GMO i UE nie nałożyła na nie kar finansowych. Firma Monsanto wytoczyła proces rządowi niemieckiemu w związku z zakazem upraw kukurydzy MON810 i przegrała.
 
Co jest dla ciebie ważniejsze?
Twój interes, Twoje zdrowie, Twoja ziemia, prawo do Twoich ziaren, przyszłość Polski?
Czy interes wielkich korporacji agrobiznesu, który nie obchodzi zdrowie i dobro ludzi tylko jak największy i najszybszy zysk?
 
Teks za ICPPC
ULOTKA DO POBRANIA
Tagi: GMO
09:43, soeltech
Link Komentarze (1) »
niedziela, 03 lipca 2011

Krzemień to pospolita skała osadowa, która ma niezwykłe właściwości lecznicze.

Nasi mądrzy przodkowie bardzo często wrzucali krzemień na dno studni, często nie znając w pełni jego właściwości.  Tworzyła się w tedy woda krzemionkowa, która ma niewiarygodne właściwości zdrowotne, oczyszczające i smakowe.  Taka woda (podobnie jak woda srebrna) wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Woda krzemionkowa neutralizuje niebezpieczne domieszki, a nawet wspomaga organizm w wydalaniu radionuklidów.

Woda ta ma właściwości uśmierzające ból zębów, a także wspomaga gojenie się ran. Zalecana jest z tego powodu, jako płyn do płukania jamy ustnej zwłaszcza przy paradontozie. 

Regularne spożywanie wody krzemowej wspomaga organizm w procesach przemiany materii, leczenia anginy i innych chorób. Odpowiedni poziom krzemu w organizmie polepsza stan ludzi mających dolegliwości żołądkowe oraz cierpiących na chorby naczyń krwionośnych i serca.  Nieoceniony jest też wpływ krzemu na wygląd i zdrowie naszej skóry, stawów, ścięgien innych elastycznych części ciała.

Oto przepis:

Umyć krzemień, następnie zalać go wodą w proporcji 10g krzemienia na 1 litr wody.

Nastawiać w szklanych naczyniach (najlepiej ciemnych, bo zapobiega rozwojowi glonów) przez 4 doby i dłużej.

Sposób użycia:

Pić po szklance wody krzemowej 3-4 razy dziennie przed posiłkami.

Używać wierzchniej warstwy wody i nie pić osadu, który gromadzi się na dnie naczynia,
ponieważ uwalniające się z krzemu związki mają zdolność tworzenia roztworu
koloidalnego, który przyciąga i wiąże zanieczyszczenia, również te
mikrobiologiczne.

Dobrze jest używać wody krzemowej do przygotowywania zup, herbat, kawy itd.

teks na podstawie www.igya.pl

Tagi: krzem
10:28, soeltech
Link Dodaj komentarz »